06.04. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

           Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir uzsākusi konsultācijas ar sadarbības partneriem, lai gatavotos protesta akcijām. Akciju mērķis ir aizstāvēt Latvijas iedzīvotāju vienlīdzīgas tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi.

          Latvijā veselības aprūpe šogad % no iekšzemes kopprodukta (IKP) saņem mazāko finansējumu kopš 2001. gada, un tas ir vairāk nekā divas reizes mazāks, salīdzinot ar vidējo veselības aprūpes finansējumu ES: 2,9% pret 7,3% no IKP. Šāda Latvijas politiķu rīcība ir klajā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un EK ieteikumiem Latvijai. Diemžēl sekas ir smagas: saskaņā ar OECD datiem, veselības aprūpes pieejamība Latvijā ir vissliktākā ES (Health at a Glance: Europe 2014. OECD 2014); pieaug gan rindas ārstniecības iestādēs, gan arī invaliditāte un mirstība.

          Neraugoties uz to, valsts pirmās personas neuzskata, ka situācija būtu ārkārtēja, tomēr gatavojas padarīt veselības aprūpi pieejamāku, bet – tikai politiskajai elitei…     Tā vietā, lai neatliekami piešķirtu nozarei papildus līdzekļus, valdības rīcības plāna projekta attiecīgā sadaļa, kas ir detalizēti izstrādāta un saskaņota ar nozares pārstāvjiem NTSP ietvaros, tiek nosaukta par „aprakstītiem lapu palagiem”. Tiek ignorēti gan starptautiski atzītu auditoru, gan Valsts kontroles ziņojumi par nepamatoti zemiem pakalpojumu apmaksas tarifiem veselības aprūpē; tiek ignorēts PVO pētījums, kas apliecina Latvijas veselības aprūpes sistēmā ieguldīto līdzekļu izlietojuma efektivitāti [J. P. Mackenbach, M. McKee (Eds). Success and Failures of Health Policy in Europe. 2013]: kā sēnes pēc lietus tiek audzētas dažādas kvalitātes pašmāju darba grupas to pašu jautājumu pētīšanai, tādējādi nepieļaujami novilcinot reālu rīcību situācijas uzlabošanai.

          LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris kopainu vērtē īsi: „Ja valdība ir nolēmusi turpināt līdzšinējo Latvijas izmērdēšanas politiku, arodbiedrības nedrīkst klusēt!”

          Jautājumu par iespējamām protesta akcijām LVSADA Padome izskatīs pēc divām nedēļām – 2016. g. 19. aprīlī. Padomes sēde notiks Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības namā Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2. stāva zālē. Sēdes sākums plānots plkst. 10:30.

 

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847305).