Atklāta vēstule finanšu ministrei


Atklāta vēstule

Latvijas Republikas finanšu ministrei

Danai Reizniecei-Ozolai

Rīgā

2016. g. 17. oktobrī

 

Ministres kundze!

 

Ievadam atļaujiet atgādināt, ko sacījāt žurnālistiem pēc budžeta portfeļa iesniegšanas Saeimā: ““Es patiesībā biju pārsteigta, ka protesta akcijas dalībnieki neizrādīja īpaši aktīvu iniciatīvu parunāties nedz ar mani, nedz ar veselības ministri, jo mēs tieši divatā bijām sagatavojušās, ka iziesim, parunāsim un atbildēsim uz jautājumiem, ja tādi ir.” / “Tas atgādināja vairāk tādu akciju, kuras mērķis ir pievērst uzmanību. Jautājumi pat netika uzdoti,” uzsvēra ministre, piebilstot, ka ar veselības ministri apstājušās pie piketētājiem, gaidot jautājumus.” (www.DELFI.lv | 14.10.2016, Katrīna Žukova).

Diemžēl Jūs esat melojusi. Melojusi par notikumu, kam bija daudzi desmiti aculiecinieku un kas ir nofilmēts no sākuma līdz beigām.

Cilvēki, kuri piedalījās protesta akcijā, kopā ar Zaļo Nāvi patiesi vēlējās pievērst uzmanību faktam, ka Jūsu portfelī ir kārtējais valsts izmērdēšanas budžets. Viņi bija informēti par to, ka ar valdības ziņu māsu algas atkal tuvināsies sanitāru algām. Par to, ka bez pietiekama personāla skaita veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti uzlabot nav iespējams. Par to, ka ar šādu budžeta projektu valdība ignorē gan Eiropas Komisijas, gan Pasaules Veselības organizācijas ieteikumus. Par to, ka 2014. g. rudenī valdība rakstiski apsolīja 2017. g. veselības aprūpei papildus piešķirt 368 miljonus eiro, bet Jūsu portfelī ieliktais papildinājums (67 milj.) ir vairāk nekā piecas reizes mazāks. Par to, ka Latvija ik gadu zaudē 6500 cilvēku tikai tāpēc, ka viņi laikā nevar saņemt vajadzīgo medicīnisko palīdzību. Un arī par to, ka valdība jau šogad varētu veselības aprūpei atvēlēt stipri vairāk naudas, ja tikai būtu politiskā griba.

Ko pēc tā visa Jums uz ielas steigā pajautāt? Vai to, kur palikusi Jūsu sirdsapziņa?

Turklāt uzraugošās institūcijas pirms akcijas brīdināja, ka protestētājiem ir stingri aizliegts kavēt gan iekļūšanu Finanšu ministrijā, gan izkļūšanu no tās. Pasākuma norisi rūpīgi vēroja Valsts policijas darbinieki, līdz ar to jebkurš mūsu mēģinājums jūtami aizkavēt Jūsu svītas straujo gājienu varēja beigties ar aizturēšanu. Taču Jums par apstāšanos un sarunas uzsākšanu ar protestētājiem nedraudēja nekas.

Tāpēc pie ministrijas durvīm stāvošie, vēja pluinītie un sala durstītie cilvēki gaidīja un cerēja. Viņi vēl cerēja, ka apsolīsiet visdrīzākajā laikā apsēsties pie nopietnu sarunu galda, lai valsts nākotnes vārdā kopīgi izlabotu valdības pieļauto kļūdu. Viņi gaidīja no Jums cilvēcību. Veltīgi.

Nav tiesa, ka neviens no protestētājiem nemēģināja Jūs uzrunāt: Zaļā Nāve to darīja pat vairākkārtīgi. Savukārt Jūs neizrādījāt ne vismazāko vēlēšanos parunāt ne ar viņu, nedz ar kādu citu. Varbūt tāpēc, ka ļoti steidzāties uz Saeimu, taču vairāk izskatījās pēc bēgšanas.

Vēlreiz skatoties notiekošo uz ekrāna, Jūsu meli par to, ka apstājusies nesekmīgi meklējāt, ar kuru no protestētājiem parunāt, izklausās traģikomiski. Tomēr nav ļaunuma bez labuma: tagad mēs visi zinām, kādus pārsteigumus var gaidīt no Latvijas Republikas finanšu ministres.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) 2016. g. 14. oktobra protesta akcijas “Zaļās Nāves paklājs” dalībnieku vārdā:

 

Valdis Keris                                                        Līga Bāriņa

LVSADA priekšsēdētājs                                  LVSADA priekšsēdētāja vietniece