24.10. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

 

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) izprot un atbalsta ģimenes ārstu lēmumu neparakstīt līgumus par nepietiekami pārbaudītas e-veselības sistēmas sasteigtu ieviešanu obligātā kārtā.

   LVSADA piekrīt, ka tādā veidā tiktu apdraudēta darba vide, kurā tiek sniegti veselības aprūpes pakalpojumi. Rezultātā cietēji varētu būt gan pacienti, gan mediķi, un šādu risku ir iespējami jāsamazina. Kā liecina starptautiskā pieredze, e-veselības ieviešanai ir ne tikai priekšrocības, bet arī tādas nopietnas blaknes kā izdegšanas sindroma veicināšana, pacientam veltītā laika samazināšana un darba procesa kavēšana. Tas savukārt izraisa pacientu neapmierinātību ar saņemtā pakalpojuma kvalitāti.

   LVSADA vēl pirms pieciem gadiem aicināja Veselības ministriju rūpīgi veikt vispusīgu e-veselības projekta ieviešanas risku – ieguvumu analīzi. Diemžēl par to nekas nav dzirdēts. Tāpēc LVSADA atkārtoti aicina procesā iesaistītās puses kopīgi pārrunāt e-veselības paredzamo ietekmi uz darba vidi, lai savlaicīgi novērstu kļūmes un padarītu sistēmu drošu un lietotājiem draudzīgu.  

 

 Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847300).