27.10. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

 

       Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) sarunās ar sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” un partijas “Latvijas Reģionu apvienība” Saeimas frakcijām ir panākusi izpratni un atbalstu priekšlikumam 2017. gada veselības aprūpes budžeta projektā ierakstītajiem 835 mij. eiro pievienot vēl 23 milj., lai kopējā summa sasniegtu 858 milj. eiro.   

        Patlaban budžeta projektā veselības aprūpei atvēlētie 835 miljoni veido 7,7% no vispārējās valdības izdevumiem (VVI). Tas ir vēl mazāk, nekā 2016. gadā piešķirtie 8,1%, tādēļ nav pamata valdības apgalvojumiem par to, ka veselības aprūpe esot viena no budžeta prioritātēm. Gan Lietuva, gan Igaunija veselības aprūpei atvēl vairāk par 13% no VVI, tāpēc Latvijas valdības lēmums samazināt budžeta izdevumu īpatsvaru veselības aprūpei var būt tīkams tikai Zaļajai Nāvei.  

        Pievienojot veselības aprūpes budžetam trūkstošos 23 milj., procentos no VVI tas joprojām būtu mazāk, nekā patlaban (7,9% pret 8,1%), taču beidzot sasniegtu vismaz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Līdz ar to iezīmētos ticama virzība uz EK ieteiktajiem un Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpei tik ļoti nepieciešamajiem 4% no IKP, un tas ļautu kaut uz brīdi uzelpot Tautas Dzīvības aizstāvjiem.

       Šodien LVSADA un sadarbības partneru pārstāvji tiekas ar veselības ministri Andu Čakšu.       

 

 Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847300).