29.05. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

  Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž neizpratni un sašutumu par valdības nodomiem ar atvieglotiem nosacījumiem uzaicināt uz darbu Latvijā ārstus no ārzemēm.

  LVSADA rīcībā ir Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz, ka specialitātēs, kurās prognozēts būtisks darbaspēka trūkums, darbā var tikt uzaicināti ārzemnieki, piemērojot atvieglotus nosacījumus. Projektā iekļauto specialitāšu sarakstā ir gan ārsti, gan vizuālās diagnostikas un terapijas iekārtu speciālisti.

  Minētais dokuments apgāž mītu, ka ārstu skaits Latvijā ir pietiekams. Taču tā vietā, lai atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem valdība pieliktu visus spēkus veselības aprūpes nozares cilvēkresursu nodrošināšanai ar vietējiem speciālistiem, tā gatavojas problēmu risināt vienkāršoti.

  LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris par to saka: “Tā vietā, lai sāktu maksāt pienācīgu algu vietējiem mediķiem, valdība gatavojas ārstus importēt, turklāt – ar atvieglotiem nosacījumiem. Vai tas nozīmē, ka arī prasības ārstniecības kvalitātei kļūs arvien atvieglotākas?”

  Aizvadītajos gados LVSADA ir nemitīgi atgādinājusi politiķiem par nepieciešamību pildīt solījumus un maksāt pienācīgu algu veselības aprūpes nozares darbiniekiem. Tikai tādā veidā ir iespējams piesaistīt darbam nozarē cilvēkus, kuru zināšanas un rakstura īpašības atbilst mediķa profesijai, kura, Paula Stradiņa vārdiem runājot, “ir reizē arods, zinātne un māksla”.

 

 

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847300).

2017. gada 29. maijā