17.08. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) šodien Veselības ministrijā centīsies panākt sociālo partneru atbalstu veselības aprūpes likumprojekta kvalitātes uzlabošanai un steidzamai likuma pieņemšanai Saeimā.

   Šodien, 17.08.2017, Veselības ministrijā pēc LVSADA un Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) ierosinājuma tiek sasaukta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēde. LVSADA un LSB kopīgi rosina iekļaut sēdes darba kārtībā jautājumus par veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu un darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes nozarē.

   NTSP sēdē 29.06.2017 tika pieņemts lēmums, kas uzdod Veselības ministrijai steidzami izstrādāt minēto likumprojektu ar skaidru mērķi – garantēt veselības aprūpei (tajā skaitā – darba samaksas būtiskai paaugstināšanai nozarē) konkrēta apjoma papildus finansējumu. Diemžēl LVSADA valdei nācās konstatēt, ka Veselības ministrija nezināmu iemeslu dēļ to nav ņēmusi vērā un likumprojektā atkārtoti iekļāvusi vairākas diskutablas normas, kuru saturs neatbilst NTSP izvirzītajam mērķim un deleģējumam. Lai novērstu šādu ministrijas paviršību, kas jūtami apdraud likumprojekta kvalitāti un virzību, LVSADA valde ir lēmusi aicināt uz konkrētu rīcību.

   Pirmkārt, tas nozīmē nekavējoties izveidot saturiski skaidru un nesamudžinātu veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu. Likumprojekts jāatbrīvo no visa liekā, lai tas precīzi atbilstu NTSP deleģējumam par nepieciešamā papildus finansējuma garantijām, kas tik ļoti nepieciešamas gan pacientiem, gan nozares darbiniekiem un neraisa papildus diskusijas. Otrkārt, likums jāpieņem steidzami, lai tas sāktu darboties jau nākamā gada budžeta veidošanas procesā. Pretējā gadījumā rodas iespaids, ka likumprojektu kāds mudžina un bremzē tīšām, lai palīdzētu valdībai atbrīvoties no doto solījumu pildīšanas. Treškārt, visus aktuālos un neskaidros  jautājumus par valsts obligāto veselības apdrošināšanu ieteicams apvienot atsevišķā valsts obligātās veselības apdrošināšanas  likumprojektā.

   Gadījumā, ja Veselības ministrija LVSADA priekšlikumus neņems vērā, LVSADA padome septembrī lems par jaunām protesta akcijām.

 

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847300).

 2017. gada 17. augustā