23.11.Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž sašutumu par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas 22.11.2017 sēdes lēmumu, kas liedza topošajā Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā paredzēt konkrētas finanšu garantijas nozares darbinieku algu pieaugumam 2019. un 2020. gadā.

   Tieši minētā prasība par darba samaksas palielināšanu veselības aprūpes nozares darbiniekiem bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc LVSADA padome 19. septembrī nolēma konceptuāli atbalstīt Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu. Likumprojekts tika izstrādāts un iesniegts valdībai pēc trīspusējas vienošanās, kas tika panākta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) 24.08.2017 sēdē, un saskaņošanas NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomē 31. augustā. Saskaņotā likumprojekta pārejas noteikumi paredzēja, ka valsts finansējums veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai nedrīkst būt mazāks par 117 milj. euro 2018. gadā, 185 milj. euro 2019. gadā un 253 milj. euro 2020. gadā.

   Pirms likumprojekta virzīšanas uz Saeimu valdība nolēma minētos skaitļus svītrot. Tomēr arodbiedrībām izdevās panākt, ka valdības solītais finansējuma pieaugums gan veselības aprūpes nozarei kopumā, gan darba samaksas palielināšanai vismaz 2018. gadā joprojām paliek spēkā. Lai būtu drošība par solījumu pildīšanu arī 2019. un 2020. gadā, bija svarīgi atjaunot konkrētās garantijas likumprojektā. Tieši to ar savu lēmumu nevis atbalstīja, bet gan bloķēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Divas reizes balsis sadalījās sešas pret sešām, un līdz ar to priekšlikums tika noraidīts.

   Starp deputātiem, kuri neatbalstīja garantijas darba samaksas palielināšanai veselības aprūpē, bija komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) un komisijas loceklis ārsts Hosams Abu Meri (Vienotība).  

   LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris: “Komisijas balsojums skaidri parādīja, kuri no deputātiem nevēlas Latviju ilgtermiņā nodrošināt ar kvalificētiem veselības aprūpes darbiniekiem. Tas ir jāpatur prātā.”

  

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847300).

2017. gada 23. novembrī