19.07. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes arodbiedrība (LVSADA) pauž atbalstu Ministru prezidenta Māra Kučinska paziņojumam par to, ka, atbilstoši NATO saistībām, Latvija jau nākamgad tērēs aizsardzības vajadzībām 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Vienlaikus LVSADA aicina politiskās partijas neaizrauties ar militāru histēriju, bet reāli novērtēt visus pašreizējos valsts apdraudējuma riskus.

   Diemžēl tādi riski patiešām pastāv, taču dažus no tiem politiķi nezināmu iemeslu dēļ ignorē. Konkrēti: Latvija zaudē 17 cilvēkus dienā pārāk trūcīgi finansētas veselības aprūpes dēļ. Tieši tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pagājušajā gadā valstī bija trešais straujākais iedzīvotāju skaita kritums Eiropas Savienībā (ES).

   Ja šādus dzīvā spēka zaudējumus būtu izraisījusi kara darbība, tos pielīdzinātu asiņainākajiem zaudējumiem jaunāko laiku militārajā vēsturē, visu atbildību prasot no agresora. Turpretī tagad tā ir mūsu valsts iekšējā lieta, un visu atbildību par lielo priekšlaicīgo mirstību jāuzņemas valdošajiem politiķiem. LVSADA atgādina, ka vidēji ES valstis veselības aprūpei piešķir aptuveni 7% no IKP, kamēr Latvija šogad – tikai 3,6% no IKP. Starpība ir kliedzoša. Sekas ir traģiskas.

   LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris par to saka: “Politiķi, kuri aicina voluntāri kāpināt finansējumu militāriem mērķiem, bet klusē par nepieciešamību stiprināt Latvijas veselības aprūpi, ir dīvaini. Viņi līdzinās cilvēkam, kurš nepērk zāles smagi slimiem tuviniekiem un ļauj viņiem mirt, tajā pašā laikā lepni rādot kaimiņiem svaigi pirktu jaunu ieroci. Kam derīgs ierocis, ja par to jāmaksā ar bērnu līķīšiem?”

 

  LVSADA uzsver, ka 2% no IKP aizsardzības izdevumiem patlaban atbilst labai starptautiskai praksei NATO partnerības ietvaros. Vienlaikus Latvijas valsts interesēs tikpat svarīgi ir ievērot labu starptautisku praksi veselības aprūpes finansēšanā. Ņemot to vērā, LVSADA ierosina veselības aprūpei valsts budžetā atvēlēt 4% no IKP jau 2019. gadā.

 

 

Informāciju sagatavoja LVSADA darba koordinētāja I. Rudzīte (tel. 67847300).