09.06. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

  Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž gandarījumu par pozitīvu pavērsienu centienos panākt, ka tiesībsargājošās institūcijas pēc būtības vērtē mājaslapas https://www.covidgudrie.com/ (turpmāk – mājaslapa) uzturētāja iespējami prettiesiskās darbības.

   Pamatu optimismam ir devis Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2022. g. 8. jūnija lēmums, ar kuru tiek atzīts, ka LVSADA sūdzība par zemākas instances tiesas atteikumu ir pamatota. Atbilstoši kolēģijas lēmumam, LVSADA pārsūdzētais lēmums ir atceļams, nododot jautājumu jaunai izskatīšanai tai pašai tiesai.

   LVSADA jau 2021. g. oktobrī vērsās Valsts policijā ar iesniegumu par mājaslapā anonīmi publicēto nepatieso un apkaunojošo apgalvojumu, ka LVSADA vadītājs V. Keris piederot pie cilvēkiem, “kuri uz cilvēku ciešanām vēlas gūt popularitāti, nopelnīt vai nodarīt kaitējumu Latvijas valstij”, jo viņš: “Publicēja faktiem neatbilstošu informāciju Arodbiedrība šonedēļ izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka jauniem cilvēkiem pēc vakcinācijas ir liels sirds muskuļa iekaisuma risks”. Kā atsauce mājaslapā uzrādīta nevis LVSADA attiecīgā preses relīze, bet gan pastarpināta informācija, kas pasniegta tendenciozi ar mērķi diskreditēt arodbiedrību.

   Atkārtotos iesniegumos policijai un prokuratūrai LVSADA norādīja, ka 03.08.2021. publiskotās preses relīzes saturu (https://www.lvsada.lv/?p=4171) pamato zinātniski dati no Amerikas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas (https://www.cdc.gov), kā arī Imunizācijas valsts padomes rekomendācijas par bērniem un jauniešiem piemērotākās vakcīnas izvēli (https://www.vm.gov.lv/lv/media/7752/download).

    Neraugoties uz to, anonīmajā mājaslapā nepatiesā un diskreditējošā informācija ir atrodama joprojām. Dīvaini, ka ne policija, ne prokuratūra aizvadītajos mēnešos tā arī nav uzskatījušas par vajadzīgu to novērst. Kā izriet no šo institūciju atbildēm LVSADA, tās pat nav centušās noskaidrot mājaslapas uzturētāja identitāti un pārbaudīt viņa rīcības pamatotību. Arī pirmās instances tiesa dīvainā kārtā lēma, ka LVSADA lūgums likumā paredzētajā kārtībā noskaidrot, kas ir mājaslapas uzturētājs un publikācijas autors, ir noraidāms. Tādējādi arodbiedrībai faktiski tika liegtas tiesības aizstāvēt savu viedokli taisnīgā tiesā.

   LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris to vērtē īsi: “Laikam jau kādam ļoti negribas ļaut arodbiedrībai aizstāvēties pret anonīmo nomelnotāju atklātā un godīgā procesā. Par laimi, Rīgas apgabaltiesas lēmums vairo mūsu cerības uz taisnīgu atrisinājumu.”

Informāciju sagatavoja LVSADA darba  koordinētāja Inga Rudzīte (tel. 67847300).

2022. gada 9. jūnijā