14.02. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

       Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvji šodien, 14. februārī, piedalīsies Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēdē, kas skatīs jautājumu par ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanas gaitu.

       Sasaukt sēdi veselības ministrei Ilzei Viņķelei ir uzdevis Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš pēc tam, kad bija saņēmis atkārtotus aicinājumus to darīt no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK). Gan LBAS, gan LDDK savās vēstulēs Ministru prezidentam pauž bažas par to, ka Veselības ministrija neizmanto nozares sociālā dialoga formātu, lai jautājumus par darba samaksas sistēmas maiņu pārrunātu ar nozares sociālajiem partneriem.

        Savukārt LVSADA padome 2020. gada 21. janvārī nolēma neatbalstīt to, ka Ministru prezidents vienpersoniski bez pietiekama pamatojuma un atklātas diskusijas ar sociālajiem partneriem ir izlēmis veidot jaunu darba samaksas sistēmu veselības aprūpes nozarē. Padomes sēdē apstiprinājās, ka Veselības ministrijas un Valsts kancelejas kopīgi izveidotā domnīca tikai pēc darba uzsākšanas ir mēģinājusi noskaidrot situāciju veselības aprūpes nozares darba samaksas sistēmā.

         LVSADA jau iepriekš pauda viedokli, ka bez reāla pamatojuma par darba samaksas sistēmas nomaiņas lietderību tiek veidots kārtējais birokrātiskais karuselis, kas šķērdē valsts līdzekļus ar mērķi novērst sabiedrības uzmanību no galvenās patiesās problēmas – likumisko garantiju par darba samaksas pieaugumu veselības aprūpes nozarē nepildīšanas.

         Atbilstoši Veselības ministrijas sniegtajai informācijai, VANA sēde notiks Veselības ministrijā, 320. kabinetā. Sēdes sākums plānots plkst. 13.00.

        

       

Informāciju sagatavoja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte (tel. 67847300).

2020. gada 14. februārī