20.10.Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž izbrīnu par to, ka valdība gatavojas piešķirt papildus līdzekļus cīņai ar Ebolas vīrusu Āfrikā, bet nesniedz līdzīga veida atbalstu ārstniecības iestādēm Latvijā.

   Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 08.08.2014 paziņojumu, visām valstīm jābūt gatavām identificēt un ārstēt ar Ebolas vīrusu inficētos pacientus (http://www.who.int/). Diemžēl pat lielākajām Latvijas slimnīcām trūkst nepieciešamās drošības klases aizsargtērpu šāda uzdevuma izpildei. Aizsargtērpu iegādei trūkst līdzekļu, jo, kā stāsta kompetenti speciālisti, viena tērpa cena ir automašīnas vērtībā.

   Valdība 21. oktobra sēdē lems par 40 000 EUR piešķiršanu Ārlietu ministrijai no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, lai veiktu iemaksu ANO ieguldījumu fondā Ebolas krīzes risināšanai. Tanī pat laikā Latvijas ārstniecības iestādēm finansiāls atbalsts nav paredzēts.

   LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris to komentē sekojoši: „Ir apsveicami, ka mēs solidarizējamies ar Āfrikas valstīm cīņā pret Ebolas vīrusu. Tomēr, lai saskaņā ar PVO ieteikumiem pasargātu Latvijas iedzīvotājus no inficēšanās, valdībai būtu nekavējoties jāsniedz atbalstu arī vietējām ārstniecības iestādēm!”

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinatore I. Rudzīte (tel. 67847305).