27.03. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

 

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) aicina pievērst uzmanību diviem būtiskiem jaunumiem, ko atklāja 26.03.2015 televīzijas kanāla TV3 ziņu raidījums.

   Pirmais: informācija par LVSADA 20. aprīļa protesta akciju tiek pasniegta tendenciozi. Neraugoties uz to, ka LVSADA priekšsēdētājs V. Keris telefona intervijā pirms raidījuma sniedza konkrētas atbildes uz TV3 žurnālista jautājumiem par veselības ministra G. Belēviča komentāriem plānoto protestu sakarā, raidījumā tika noklusēta:

1) norāde uz to, ka LVSADA rīko protesta akciju patstāvīgi un aicina tajā piedalīties visus, kas vēlas labāku pieejamību veselības aprūpei Latvijā;

2) iebilde pret ministra apgalvojumu, ka valstij neesot iespēju atrast līdzekļus veselības aprūpei: šo gadu valsts uzsāka ar 70 milj. EUR pārpalikumu kopbudžetā, turklāt nesen aizņēmās 200 milj. EUR, lai „veiktu ieguldījumus tautsaimniecībai būtiskās jomās”; diemžēl veselības aprūpei tur vieta neatradās.

   Otrais: piederība pie politiskām partijām negatīvi ietekmē atsevišķu LVSADA biedru nostāju pret protesta akcijām. Raidījumā līdzīgu viedokli pauda Gundars Kniksts, kurš ir Ogres slimnīcas LVSADA arodorganizācijas priekšsēdētājs. LVSADA Padomes sēdē 17.03.2015, apspriežot jautājumu par protesta akcijām, G. Kniksts arodorganizācijas vārdā iebilda pret protestiem un apstiprināja, ka ir politiskas partijas biedrs, taču atteicās atklāt, konkrēti kuras. Saskaņā ar pieejamo informāciju, iepriekš viņš ir bijis Garkalnes novada domes deputāts no partijas „Vienotība” un SIA „Cēsu klīnika” valdes priekšsēdētājs.

   Kā norāda LVSADA priekšsēdētājs V. Keris, „Valdošo partiju vienaldzīgā attieksme pret veselības aprūpes vajadzībām Latvijā nav nekas jauns. Jaunums ir tas, ka šo partiju biedri mēģina no iekšienes vājināt arodbiedrības centienus uzlabot pieejamību veselības aprūpei, turklāt kā ieganstu piesauc politisku neitralitāti”.

 

 Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinatore I. Rudzīte (tel. 67847305).