LBAS apbalvos labākos sadarbības partnerus


INFORMĀCIJA MEDIJIEM

LBAS APBALVOS LABĀKOS SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) dibināšanas kongress notika 1990.gada 25., 26.maijā. Šogad LBAS ar vairākiem pasākumiem atzīmē darbības 25 gadus.

LBAS 25 gadiem veltītais sociālās partnerības pasākums „Sadarbības partneris” šogad jau desmito reizi notiks 14.maijā plkst.15.00, Rīgā, Latviešu biedrības nama Zelta zālē. Tajā tiks apbalvoti LBAS un tās dalīborganizāciju izcilākie sadarbības partneri, kas sevi pierādījuši gandrīz visa gadsimta ceturkšņa garumā.

Jau aizvadīti LBAS pasākumi reģionos – Daugavpilī, Jelgavā, Valmierā un Liepājā, kuros tika īpaši atzīmēti tie arodbiedrību pārstāvji, kas arodbiedrību kustībā aktīvi darbojušies 10, 15 un 25 gadus. Savukārt 14.maijā plkst. 9.00 notiks LBAS ESF projekta starptautiska noslēguma konference „Veiktspējas stiprināšana arodbiedrību attīstībai”.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers: „14.maijā teiksim paldies par sadarbību pašiem izcilākajiem darba devējiem, tiem, kas saprot, ka labs sociālais dialogs palielina darba ražīgumu un vairo pienesumu valsts ekonomikai, uzņēmuma attīstībai un darbinieku labklājībai. Mūsdienās, kad darba attiecības kļūst elastīgākas, un tās arvien grūtāk ir iekļaut likumu rāmjos, pirmajā vietā izvirzās komunikācija – sociālais dialogs starp darbinieku un darba devēju un tās rezultāts – darba koplīgums. Tas liecina, ka arodbiedrības loma un izaicinājumi aizvien pieaug.”

LBAS izveidojās 1990.gadā līdz ar Latvijas neatkarības pasludināšanu, un vēl aizvien ir lielākā nevalstiskā organizācija Latvijā un vienīgais arodbiedrību centrs – nacionālā līmeņa sociālais partneris valstī. Pagājušajā gadā tika pieņemts jauns Arodbiedrību likums, un LBAS līdz šim smagās diskusijās ar politiķiem ir izdevies nosargāt Darba likumu no darba devēju vēlmes to padarīt darbiniekiem nedraudzīgāku. „Taču cīņas turpināsies, būs nepieciešamas atkal jaunas vēstuļu un cita veida protesta akcijas, mums jābūt stipriem un zinošiem, un tādēļ mums ir jābūt daudz,” saka LBAS priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča. „Laika gaitā esam spējuši pierādīt, ka spējam tiesiski aizstāvēt savus biedrus un uzlabot darba vidi – gan uzņēmumu, gan nozaru, gan nacionālajā līmenī, bet arodbiedrībām darba nekad nepietrūks. Ļoti svarīgi ir domāt par jauno maiņu – jaunatnes iesaistīšana arodbiedrībās ir vitāli nozīmīga.”

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns: „Laika gaitā ir mainījusies arī arodbiedrība – esam spējuši dot sabiedrībai signālus gan par budžeta veidošanu, gan par nodokļu un darba samaksas politiku, gan likumdošanu, gan par darbinieku sociālajām garantijām un to nodrošināšanu. Taču valsts attīstība būtu veiksmīgāka, ja darba devēji un valdība vairāk ņemtu vērā arodbiedrību priekšlikumus kopīgai rīcībai.”

LBAS sadarbības partnera balvu – lielo ozolzīli – par ilggadēju sadarbību ar arodbiedrību un izcilu ieguldījumu sociālā dialoga attīstībā saņems:

*AS „Valmieras stikla šķiedra”, prezidents, valdes priekšsēdētājs Andris Oskars Brutāns

*AS „Latvijas dzelzceļš”, prezidents, valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis

*AS „Olainfarm”, prezidents Valērijs Maligins

*SIA „Ventamonjaks serviss”, valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars

* AS „Sadales tīkls”, valdes priekšsēdētājs, izpilddirektors Andis Pinkulis

*AS „Latvijas Finieris”, padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis

*„VG Kvadra PAK”, valdes loceklis Roberts Vasiļevskis

*„CEMEX”, valdes priekšsēdētājs Graham Nikolas George Russell

*AS „Cēsu alus”, valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone – Zatlere

*SIA „RIMI LATVIA”, valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais

*Liepājas pilsētas dome, domes priekšsēdētājs Uldis Sesks

*Daugavpils novada dome, domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska

*VSIA Slimnīca „Ģintermuiža”, valdes priekšsēdētājs Uldis Čāčus

*SIA „Jūrmalas ūdens”, valdes priekšsēdētājs Vladimirs Antonovs

*Daugavpils Universitāte, rektors Arvīds Barševskis

*Rīgas 1.speciālā internātpamatskola, direktore Laila Lapiņa

*Latvijas Lauksaimniecības universitāte, rektore Irina Pilvere

LBAS pateicības balvas saņems SIA „Laku un krāsu rūpnīca”, valdes priekšsēdētāja Larisa Polosuhina; Jelgavas pilsētas dome, domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš; Rīgas Centrālā bibliotēka, direktore Dzidra Šmita, kā arī vairāku citu sadarbības partneru, mediju un valsts iestāžu pārstāvji.

 

 

Sanita Birkenfelde,

LBAS sabiedrisko attiecību speciāliste