22.11. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) valde, reaģējot uz veselības ministra Daniela Pavļuta ignorējošo attieksmi pret pirmsstreika sarunām, ir pieņēmusi lēmumu, ka LVSADA pārstāvis nepiedalīsies Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē 24. novembrī.

   LVSADA 23. augustā iesniedza Veselības ministrijai divas streika prasības (pilns juridiskais nosaukums – kolektīva interešu strīda prasības): 1) paaugstināt vidējo darba samaksu atbalsta personālam (nav ārstniecības personas) 2022., 2023. un 2024. gadā katru gadu par 5%; 2) paaugstināt vidējo darba samaksu ārstniecības personām 2022., 2023. un 2024. gadā katru gadu visās kvalifikācijas grupās vienādi – par 10%.

   Līdz šim ir notikušas trīs izlīgšanas komisijas sēdes (30. augustā, 15. septembrī un 13. oktobrī). Sarunu gaitā LVSADA pārstāvji piekrita mīkstināt sākotnējās prasības par darba samaksas paaugstināšanu trīs gadus pēc kārtas, taču atstāja spēkā prasību par darba samaksas paaugstināšanu 2022. gadā. Veselības ministrijas pārstāvji, kurus vadīja valsts sekretāre Indra Dreika, aicināja precizēt atskaites punktus un nepieciešamās summas.

   Ar valsts sekretāres vietnieka finanšu jautājumos Borisa Kņigina palīdzību tas tika izdarīts 15. septembrī. Abas puses konceptuāli vienojās par iespējamu izlīgumu – mēneša vidējā darba samaksa (atbilstoši spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem par veselības aprūpes organizēšanas un samaksas kārtību) visām ārstniecības personu kvalifikācijas grupām 2022. gadā tiek paaugstināta par 10%.

   LVSADA padome šādu izlīgumu atzina par atbalstāmu. Savukārt no Veselības ministrijas galīgā piekrišana joprojām nav saņemta.

   Diemžēl vairāk nekā divus mēnešus ilgajā pirmsstreika sarunu laikā veselības ministrs D. Pavļuts nav izrādījis nekādu iniciatīvu panākt konstruktīvu izlīgumu. Par turpmāko rīcību streika sakarā lems LVSADA padome 21. decembrī.

         

Informāciju sagatavoja LVSADA biroja administratore Vita Pluša (tel. 67847300).

 

2021. gada 22. novembrī