30.09. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka valdība, 28. septembrī nosakot vakcinēšanos pret Covid-19 par obligātu vairākās darbinieku grupās, nav skaidri noteikusi valsts atbildību un atbalstu gadījumā, ja darbiniekam nāktos ciest no vakcinācijas blaknēm.

   Atbilstoši jaunākajiem Eiropas Zāļu aģentūras (European Medicines Agency) datiem (https://www.ema.europa.eu), starp nopietnām Covid-19 vakcīnu blaknēm, kas sastopamas reti vai ļoti reti, ir akūta perifēra sejas paralīze, sejas tūska, tromboze ar trombocitopēniju un Guillain-Barré sindroms. Tādu nopietnu blakņu kā anafilakse, miokardīts, perikardīts, rokas tūska un kapilāru caurlaidības sindroms sastopamība vēl tiek pētīta. Visām Latvijā lietotajām vakcīnām ir tirdzniecības atļauja ar nosacījumiem, kas paredz papildus monitorēšanu.

   Ne velti viens no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 27.01.2021. rezolūcijas Nr. 2361 (par Covid-19 vakcinācijas ētiskajiem, juridiskajiem un praktiskajiem apsvērumiem) punktiem paredz, ka valstīm jānodrošina pienācīga kompensācija par kaitējumu, kas radies personai vakcinācijas dēļ. Viens no asamblejas galvenajiem mērķiem ir veicināt un aizsargāt cilvēktiesības un tiesiskumu visās Eiropas valstīs (https://www.saeima.lv).

   Slovēnijas valdība vakar, 29. septembrī ir uz laiku apturējusi vakcināciju ar vienu no vakcīnām, jo tiek izmeklēti divi aizdomīgi nāves gadījumi, ko varētu būt izraisījusi vakcīna (http://www.tvnet.lv; http://www.msn.com). Latvijā patlaban tiek izmeklēti vienpadsmit līdzīga rakstura gadījumi, taču valdība ar drošu roku nosaka vakcināciju par obligātu bez skaidrām drošības garantijām!

   LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris secina: “Vai nu valdība jau iepriekš ir stingri pārliecināta par izmeklēšanas rezultātiem, vai arī klaji ignorē nepieciešamību uzņemties atbildību par savu lēmumu sekām. Abos gadījumos ir viela nopietnām pārdomām.”

         

Informāciju sagatavoja LVSADA biroja administratore Vita Pluša (tel. 67847300).

2021. gada 30. septembrī