25.10. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

   Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) atkārtoti aicina Saeimas deputātus koriģēt 2022. gada valsts budžeta projektu, lai veselības nozares darbiniekiem nodrošinātu darba samaksas pieaugumu vismaz 10% apmērā.            

   Covid-19 pandēmija bez žēlastības rāda, cik nobadināta iepriekšējos gados ir bijusi Latvijas valsts veselības aprūpe, cik ļoti valstij trūkst kvalificētu mediķu. Lai glābtu veselības aprūpes sistēmu no sabrukuma, jau otro gadu pēc kārtas personāls darba roku trūkumu piesedz, pašaizliedzīgi strādājot milzīgu virsstundu skaitu uz fizisko un morālo spēku izsīkuma robežas.

   Taču A. K. Kariņa vadītajai valdībai tas viss ir izrādījies kā pīlei ūdens. Lai mediķu darba samaksa augtu līdzvērtīgi darba samaksas pieaugumam valstī, bija vajadzīgi aptuveni 75 miljoni euro. LVSADA šo jautājumu savlaicīgi iekļāva streika prasībās (pilns juridiskais nosaukums – kolektīva interešu strīda prasības) un sarunās ar Veselības ministriju panāca konceptuālu vienošanos. Nepieciešamību paaugstināt mediķu darba samaksu par vismaz 10% atbalsta arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadome. Taču valdība lēmusi, ka pietiks ar 35 miljoniem un mediķu darba samaksas pieaugumu nepilnu 5% apmērā. Tanī pat laikā valdības prognozētais vidējās darba samaksas pieaugums valstī 2022. gadā ir 6%.

   Valsts garantētā mēneša vidējā darba samaksa (alga un pamata piemaksas, piem., par darbu naktī) “uz papīra” ārstiem šobrīd ir 1862 euro, māsām, vecmātēm un ārstu palīgiem – 1117 euro, māsu palīgiem – 745 euro. Patlaban faktiskā darba samaksa mediķiem ir augstāka, taču galvenokārt uz “kovida piemaksu” rēķina.

   Ārstniecības iestāžu atbalsta personālam (nav ārstniecības personas) valsts garantē tikai minimālo algu, taču bez viņiem nav iespējama sekmīga veselības aprūpe (piem., informācijas tehnoloģiju darbība, skābekļa padeves nodrošināšana, infrastruktūras uzturēšana, u.c.).

   LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris par to saka: “Valdība, par spīti veselajam saprātam, ir nolēmusi, ka mediķu novērtējumam jābūt zem vidējā tautsaimniecībā, un vēl slavē sevi par labo un dāsno budžeta projektu. Mediķi domā, ka valdība par viņiem ņirgājas. Ja nebūtu ārkārtējās situācijas, streiks, visticamāk, jau būtu sācies.”

   LVSADA aicina Saeimas deputātus nekavējoties novērst minētās nepilnības 2022. gada valsts budžeta projektā un sagaida, ka Ministru kabinets bez kavēšanās palīdzēs Saeimai labot nepieļaujami skopo attieksmi pret veselības nozares finansēšanu.

        

Informāciju sagatavoja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte (tel. 67847300).

2021. gada 25. oktobrī