Pieredzes apmaiņas seminārs Stāmerienā


Seminārs Stāmerienā
2013. gada 14. – 15. novembrī

     2013.gada 14. un 15. novembrī notika Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības ( LVSADA ) rīkotais pieredzes apmaiņas seminārs sociālās aprūpes darbiniekiem. Seminārā no darba ņēmēju puses piedalījās LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris un biroja darbinieki, LVSADA Valdes pārstāvji un VSAC „Latgale” administrācijas pārstāvji: A.Lapiņa – VSAC ,,Latgale” direktores vietniece, I.Rubina – sociālās nodaļas vadītāja un VSAC ,,Latgale” filiāļu ,,Litene”, ,,Mēmele” un ,,Krastiņi” vadītāji. Seminārā piedalījās arī sociālās sfēras darbinieki no filiāles ,,Litene” un arodorganizāciju priekšsēdētāji no citiem reģionālajiem sociālās aprūpes centriem.

     Semināra laikā dalībnieki saņēma informāciju par pieredzes apmaiņas braucienu – semināru Austrijā, ko sniedza filiāles ,,Litene” arodorganizācijas priekšsēdētāja Marijanna Logina. Semināra temats ,,Austrijas sociālā politika – ieskats Austrijas sociālo iestāžu darbībā”.

     Pēc šīs informācijas saņemšanas, semināra dalībnieki uzsāka diskusijas par sociālo pakalpojumu kvalitātes nodrošināšanu klientiem, % piemaksām, darba organizatoriskajiem jautājumiem, kā arī par darbinieku rotāciju kolektīvos – kā rezultātā tika secināts, ka šī rotācija negatīvi ietekmē kā klientus, tā arī darbiniekus. Austrijā šādu modeli pilnībā neatzīst.

     Tika pārrunāti darba laika organizācijas jautājumi un secināts, ka dienā vismaz vienam sociālajam aprūpētājam vai sociālajam rehabilitētājam vajadzētu strādāt 12 stundu maiņu (summētais darba laiks).

     Administrācijas pārstāvji informēja, ka to jau varētu darīt, bet ir problēmas ar cilvēkresursiem, trūkst speciālistu sociālās aprūpes jomā.

     Agrāk darba devējiem bija tiesības slēgt darba līgumus ar darbiniekiem, kuri vēl mācījās, lai iegūtu attiecīgo kvalifikāciju. Tagad to vairs nedrīkst darīt, līdz ar to ir jūtams šo speciālistu trūkums. Darbiniekiem, kuri mācās un strādā, būtu jāsaņem lielāks Latvijas valdības atbalsts, nevis šādi aizliegumi.

     Semināra gaitā tika pārrunāts jautājums par to, vai nevarētu sociālās aprūpes centru nosaukumā atgriezt iepriekšējo nosaukumu, kur bija vārds ,,specializētais”, tas tikai atbilstu reālajai situācijai, notika diskusijas arī par pakalpojumu pirkšanu iestādēs, to efektivitāti un medmāsu resertifikāciju.

     Diskusijas bija ļoti produktīvas, jo pieredzē dalījās darba devēju pārstāvji no VSAC,,Latgale” un arodorganizāciju priekšsēdētāji no Latgales, Vidzemes un Kurzemes. Vērtīgu informāciju visiem sniedza arī LVSADA priekšsēdētājs V. Keris.

     Darbs seminārā notika labestīgā un sapratnes pilnā gaisotnē, kā rezultātā secinājums bija – šādi semināri jārīko biežāk, jo tikai visi kopā mēs varam būt stipri, tikai visi kopā mēs varam darīt mūsu dzīvi un darbu kvalitatīvāku.

 

VSAC,,Latgale” filiāles,,Litene”
arodorganizācijas priekšsēdētāja
M.Logina