17.07. Preses relīze


Informācija plašsaziņas līdzekļiem

        Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž izbrīnu par veidu, kādā Ministru prezidente Laimdota Straujuma izvēlas veselības ministra kandidātus.

       Līdzšinējais veselības ministra kandidāts Toms Baumanis vakar, 17. jūlijā nācis klajā ar paziņojumu, kurā atsakās pieņemt veselības ministra posteni un cita starpā norāda, ka „Veselības aprūpe ir viena no publisko izdevumu jomām, kas līdz šim nav piedzīvojusi strukturālus pārkārtojumus. (..) Latvijā pastāv maksas medicīna. Jo ātrāk šo faktu atzīstam, jo mazāk sāpīgs tas būs sabiedrībai ilgtermiņā”. Savukārt Ministru prezidente paudusi viedokli, ka negrib, lai par nākamo veselības ministra kandidātu sāktos diskusijas, pirms viņš ir devis „jā” vārdu.

     LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris to komentē sekojoši: „Baumaņa kunga apgalvojums par strukturālu reformu neesamību veselības aprūpē liecina, ka viņš nav kompetents konkrētajā jomā. Reformas ir veiktas, un pat pārmērīgi; ne velti Eiropas Komisija jau kopš 2013. gada vairs neprasa nekādus strukturālus pārkārtojumus veselības aprūpē, taču norāda uz nepieciešamību uzlabot tās pieejamību un kvalitāti. Kas attiecas uz maksas medicīnas ieviešanu Latvijā, tad tas ir pilnīgā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem, toties labi saskan ar Baumaņa kunga –  privātas ārstniecības iestādes līdzīpašnieka – interesēm. Taču vissatraucošākais ir tas, ka minētie faktori nav bijuši par šķērsli viņa izraudzīšanai par veselības ministra kandidātu Nr. 1. Vienīgā „nelaime” – atkal patraucēja atklāta diskusija. Ja tāds ir Ministru prezidentes vienīgais secinājums, tad tas skaidri norāda, ka „Vienotība” ir nolēmusi nevis uzlabot situāciju veselības aprūpē, bet par katru cenu ieviest Latvijā maksas medicīnu”.

 

Informāciju sagatavoja LVSADA arodbiedrības darba koordinatore I. Rudzīte (tel. 67847300).